Steroïde injecties

Steroïde injecties

Steroïde injecties kunnen worden gebruikt voor gewrichtsproblemen en reumatoïde artritis. Ze kunnen ook worden gebruikt voor sommige aandoeningen van zachte Nederland weefsels, zoals tendinitis of tenniselleboog.

Steroïde injecties kan zeer effectief zijn maar moet gebruikt worden met andere behandelingen. Andere behandelingen kunnen geneesmiddelen voor pijnbestrijding en fysiotherapie, afhankelijk van de onderliggende aandoening. De bijwerkingen van steroïde injecties zijn ongewoon. Echter, de geïnjecteerde gebied pijnlijk voor de eerste paar dagen na de injectie.

Steroïden zijn chemische stoffen die van nature in het lichaam. Corticosteroïden kunnen worden gebruikt om ontsteking en worden gebruikt om vele verschillende omstandigheden, waaronder artritis. Steroïde injecties kan worden gebruikt om de ontsteking in de gewrichten en zachte weefsels, zoals pezen of tenniselleboog verminderen.

Een lokale steroïde injectie kan worden gegeven om de ontsteking en pijn te verminderen in een gewricht. Steroïde injecties kunnen worden gebruikt voor mensen met reumatoïde artritis of andere oorzaken van gewrichtspijn en zwelling van bijvoorbeeld osteoartritis , jicht of frozen shoulder . Steroïde injecties kunnen ook worden gebruikt voor ontsteking van zachte weefsels, zoals:

 • Bursitis, prepatellar bursitis , olecranon bursitis .
 • Tendinopathies – bijvoorbeeld  achillestendinopathie ( zie ook de aparte folder genaamd tendinopathie en Tenosynovitis ).
 • Tenniselleboog .
 • Schouder rotator cuff aandoeningen .
 • Triggerpoints (zeer gelokaliseerde punten van pijn in het weefsel rond een spier).
 • Ganglion cysten .
 • Neuromas (kleine abnormale groei van zenuwweefsel, meestal goedaardige).
 • Nerve compressie – bijvoorbeeld  carpaal tunnel syndroom .
 • Fasciitis – bijvoorbeeld,  fasciitis plantaris .

Het hoofddoel van de steroïde injectie pijn en verhogen verkeer en gebruik van het getroffen gebied te verlagen. Steroïde injecties zijn meestal goed verdragen en veel minder kans dan corticosteroïden ernstige bijwerkingen veroorzaken. Zie de aparte folder genaamd Oral Steroids .

Steroïde injecties kan worden gegeven door uw arts (huisarts of specialist). Meeste injecties zijn snel en eenvoudig uit te voeren maar de injectie moet een zeer schone (steriele) omgeving om infectie te voorkomen worden.

Je moet de geïnjecteerde verbinding voor 1-2 dagen rust na de injectie en gedurende vijf dagen te vermijden inspannende activiteit. De steroïde injectie kan worden herhaald als de eerste injectie effectief. Echter, je moet niet meer dan vier steroïde injecties in dezelfde plaats in een periode van 12 maanden.

Kortwerkende steroïde injecties kan verlichting geven binnen enkele uren en het voordeel zou moeten duren voor minstens een week. Langer werkende steroïde injecties kan duren ongeveer een week van kracht worden, maar kan dan effectief zijn voor twee maanden of zelfs langer.

Een lokaal anestheticum kan worden gecombineerd met de steroïde in de injectie ongemak van de injectie te verminderen. Als de geïnjecteerde gewricht of zacht weefsel is pijnlijk na de injectie dan eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol zal helpen.

Bijwerkingen zijn zeer onwaarschijnlijk, maar zo nu en dan mensen merken een flare-up van pijn in het geïnjecteerde gebied binnen de eerste 24 uur na de injectie. Dit vestigt zich meestal op zijn eigen binnen een paar dagen, maar het nemen van eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol zal helpen.

Andere-steroïde-gerelateerde bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen bestaan uit:

 • Infectie ( Als uw gezamenlijke steeds pijnlijk en warm moet u uw arts onmiddellijk te zien, vooral als u zich niet goed voelt ).
 • Allergische reacties.
 • Lokale bloeden.
 • Spoelen van de huid.
 • Breuk van een pees (als de injectie wordt rechtstreeks toegediend in de pees).
 • Overmatig frequente, herhaalde injecties in hetzelfde gebied kan leiden tot het bot, ligamenten en pezen te verzwakken.
 • Een stijging van de bloedsuikerspiegel voor een paar dagen na de injectie kan optreden als je diabetes hebt.

Steroïde injecties kan soms dunner of veranderingen in de kleur van de huid op de injectieplaats, vooral als de injecties herhaald.

Steroïden mag niet worden geïnjecteerd als er infectie in het gewricht of gebied te injecteren of ergens anders in het lichaam. Als een gezamenlijk al ernstig wordt vernietigd door artritis, injecties zijn waarschijnlijk geen voordeel geven.

Als u een potentiële bloeden probleem hebt of neem bloedverdunnende (antistollingsmiddel) medicatie (bijvoorbeeld warfarine), kan de steroïde injecties bloeding op de plaats van de injectie veroorzaken.

Frequent steroïdeninjecties (vaker dan eenmaal per drie tot vier maanden) worden niet aanbevolen vanwege het verhoogde risico van verzwakking bot en zachte weefsels in het geïnjecteerde gebied.

Steroïde injecties kunnen deel uitmaken van uw behandeling. Afhankelijk van de te behandelen aandoening, kan een aantal andere geneesmiddelen worden Nederland gebruikt bij de behandeling van ontstekingen van gewrichten, pezen en andere zachte weefsels. Fysiotherapie en ergotherapie kan ook nuttig zijn. Uw praktijkondersteuner, huisarts of specialist zal uw mogelijkheden met u bespreken.

Als u denkt dat u een side-effect naar een van uw medicijnen gehad, dan kunt u dit melden op de Yellow Card Scheme.

The Yellow Card Scheme wordt gebruikt voor apothekers, artsen en verpleegkundigen op de hoogte van nieuwe bijwerkingen die uw medicijnen of andere producten voor de gezondheidszorg kan hebben veroorzaakt te maken. Als u een bijwerking te melden, moet u basisinformatie over te verstrekken:

 • Neveneffect.
 • De naam van het geneesmiddel waarvan je denkt dat het veroorzaakte.
 • De persoon die de side-effect gehad.
 • Uw contactgegevens als de verslaggever van de side-effect.

Het is handig als u uw medicatie en / of de folder die bij het met u, terwijl u het rapport invullen.

Share this post


X